Fórum

SZÉP kártya elfogadás

Magunkról

  Első látásra beleszerettünk és 2001-ben a tulajdonunkba is került a jó  adottságokkal rendelkező épület, mely fésűs beépítésű, lopott tornácos, népi eklektikus, kereszt csűrös ház vályogból épült, fafödémes, apatini cserép fedésű, és utcai díszített faablakokkal készült helyi jellegzetesség.

 

  Az ÖRT szerint helyi „kiemelten védett” épület, melynek előírásai szerint „az épület felújítása során meg kell tartani az ajtókat, ablakokat, a tőszerkezetet és a tetőhéjazatot”.

Az épület mögött szintben csatlakozó – az emelkedő domboldalba vágott – hosszú pince található.  

Célunk volt négy,   önellátásra alkalmas apartman és egy hatalmas közösségi tér kialakítása jól felszerelt konyhával. Továbbá terveink közé tartozott egy fedett terasz és szauna kialakítása.  

  Igyekeztünk a funkciókat a meglévő nyílászárók változtatás nélkül újragyártott, eredetihez közeli megjelenésével is elérni.

 Az első épülettömegnél az igen nyomott belmagasságot kis mértékben növeltük a padló lesüllyesztésével, ami alapvetően nem változtat az arányokon, de a mai funkciókhoz már elengedhetetlen (így eredeti nyomott jellege megmaradt.)

 A földszinten két önálló apartmant helyeztünk el az eredeti lakásrészben, illetve a hozzá csatlakozó nyári-konyha és műhely területén, de felettük csak a hátsó részen készült tetőtér-beépítés. 

Az első (1.) apartman a háromosztatú ősi parasztház elvét követi középső étkező-konyhás lakóelőtérrel, innen előre a „tiszta szobába”- mint nappali lakószobába –hátra a hálóba jutunk.

 A hátsó (2.) apartman is középső bejárati előtérből nyíló lakószoba és háló elrendezésű, de itt az étkező és főző rész a lakószobába került, az előtérből a fürdő és WC nyílik. Itt a mért szintkülönbséget az apartman helyiségei között is lépcsővel kellett megoldani.

Az első épülettömeg tetőterében csak a közös kazán számára készült egy helyiség. Így megmaradhatott az érdekes korabeli padlástér a fonatos elválasztásokkal és megőrződik az utcaképet meghatározó első épületszárny eredeti hangulata.

Az apartmanok a lopott tornácról nyílnak az eredetivel azonos típusú ajtókon át. 

 A földszinten a keresztszárny épületében az istálló és pajta részben a közösségi tér kemencével és konyhával került elhelyezésre, az ól és tároló helyén fog működni a szauna zuhannyal, öltözővel, WC-vel.

 A közösségi térből hátrafelé egy teraszra lehet néhány lépcsőfokon felmenni, amely terasz közvetlenül kapcsolódik a borpincéhez, illetve külső lépcsőn fel lehet jutni a hátsó domboldali kertbe is.

 A hátsó hosszanti magasabb épülettömegre és a keresztszárny épületére új osztófödémmel és tetőszerkezettel tetőtér-beépítésben további két apartman került. Ezek a közösségi térből induló lépcsőn közelíthetők meg, és előtérből nyíló zuhany, WC helyiséggel és étkezőkonyhás lakószobából zsákszerűen nyíló hálóval rendelkeznek.

 Az emeleti (3.) apartman kisebb alapterületű az oldalkertre néző tetőablakokkal megvilágított, a (4.) apartman nagyobb, a földszintiekkel hasonló alapterületű és az udvarra néző tetőablakokkal és nagy terasszal alakítottunk ki,mely a hátsó domboldalt teszi elérhetővé. 

 Igény volt  egy oldalkerti fedet épület (filagória)  elhelyezésére is. A hely  szellemében a korábban ott álló ól helyén egy hasonlóan túlméretezett ácsolt jellegű építmény került, mely igény szerint egy asztaltársaságot be tud fogadni.